ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ: Θετική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια, εμμένει ο Δήμος στις ενστάσεις του, διαβεβαιώσεις από ΔΕΠΑ και μελετητές για ασφαλή διέλευση από το Ζαγόρι

ετικά, παρά τις ενστάσεις του Δήμου Ζαγορίου για την χάραξη στην περιοχή ευθύνης του,  γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: (Υποκατηγορία Α1, ομάδα 11η, α/α 1): «Χερσαίο τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ ( Κήποι Έβρου- Φλωροβούνι Θεσπρωτίας), Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «IGI POSEIDON».

Η ανάδοχος εταιρεία της μελέτης υιοθέτησε στην σύνταξη της ΜΠΕ ορισμένες από τις προτάσεις του Δήμου Ζαγορίου και άλλαξε σε κάποια σημεία την όδευση του αγωγού, ωστόσο η απόσταση από το Γρεβενίτι και το Τρίστενο (ο αγωγός θα διέρχεται σε απόσταση 300 μέτρων περίπου από αυτά τα χωριά) παρέμεινε μικρή, όπως και από τους Μηλιωτάδες. Απομακρύνθηκε, στην τελική χάραξη, από το γεφύρι Τσίπιανης, όχι όμως και αυτό του Καμπέρ Αγά και τα παραγωγικά δάση, όπως αυτό της περιοχής «Καπέλα», τα δάση οξυάς και κωνοφόρων στην περιοχή Τριστένου-Γρεβενιτίου. Ο Δήμαρχος Ζαγορίου εξέφρασε την αντίθεση του Δήμου και σε αυτή την όδευση, όπως διατυπώθηκε και στην προ διμήνου ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και επέμεινε στην πρόταση να διέλθει ο αγωγός κατά μήκος της παλιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Μετσόβου και παράλληλα, με την Εγνατία οδό.

Εκ μέρους των μελετητών και της ΔΕΠΑ απάντησαν εκπρόσωποι τους, οι οποίοι παρίσταντο στη συνεδρίαση, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατή η χάραξη που ζητείται από το Δήμο Ζαγορίου, παράλληλα με την Εγνατία, λόγω των εδαφολογικών συνθηκών (ασταθή πετρώματα, φλύσχης) και κλίσεων του εδάφους προς τον Άραχθο, ενώ υπάρχει και η ζώνη προστασίας του οδικού άξονα. Δεν αποτελεί ασφαλή λύση ήταν το συμπέρασμα. Επίσης, διαβεβαίωσαν ότι έγινε ότι ήταν τεχνικά δυνατό για να παρακαμφθούν οι οικισμοί και τα μνημεία. Για το πέρασμα από την κορυφογραμμή  του δάσους «Καπέλα»  και άλλα δάση ανέφεραν ότι επιτρέπεται η διέλευση,  ήταν κριτήριο επιλογής αυτή η χάραξη και υποστήριξαν ότι τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία και οι κανόνες για αγωγούς υψηλής πίεσης.

ΓΕΦΥΡΙ ΚΑΜΠΕΡ-ΑΓΑ ΜΗΛΙΩΤΑΔΕΣ

Επίσης, ενημέρωσαν αναλυτικά για το πώς θα κατασκευαστεί ο αγωγός στα επίμαχα σημεία. Για παράδειγμα θα έχει παχύτερο τοίχωμα κοντά σε οικισμούς, θα είναι παντού υπεδάφιος και σε απόσταση 80 μέτρων από το γεφύρι Καμπέρ Αγά, όπου υπάρχει πρόβλημα με την γεωμορφολογία και την όχθη και δεν μπορεί να αυξηθεί η απόσταση, θα θαφτεί ο αγωγός σε μεγαλύτερο βάθος και μπορεί να  χρησιμοποιηθεί οπλισμένο σκυρόδεμα για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Οι λεπτομέρειες και βελτιώσεις θα προκύψουν και από τη μελέτη ασφαλείας που θα εκπονηθεί και αποτελεί προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει η κατασκευή.

Σε ότι αφορά αντισταθμιστικά οφέλη για τις περιοχές διέλευσης του αγωγού, αυτά θα προκύψουν στην πορεία, ενώ για το Ζαγόρι σημαντικό γεγονός αποτελεί η πρόβλεψη για βαλβιδοστάσιο (ένα από τα τέσσερα στην Ήπειρο) κοντά στο Γρεβενίτι. Τουλάχιστον, μελλοντικά και εφόσον υπάρξει εμπορικό ενδιαφέρον θα μπορούσε από εκεί να τροφοδοτηθεί η περιοχή, αλλά σίγουρα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο, να συμβεί.