Εκδήλωση για την πρόληψη και αντιμετώπιση εξαρτήσεων στους χώρους εργασίας

Μια πρώτη προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στους χώρους εργασίας, πρόβλημα που είναι εξίσου σοβαρό με τις εξαρτήσεις σε άλλους χώρους, χωρίς να υπάρχει ωστόσο οργανωμένη παρέμβαση όπως στο σχολείο και την οικογένεια, αποτελεί η εκδήλωση με θέμα «Εργαζόμενοι και εξαρτήσεις. Αίτια, Πρόληψη και Αντιμετώπιση», που συνδιοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» και το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ.

Η ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, με ομιλητές τον κοινωνιολόγο PhD στην Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ Ναπολέοντα Παπαγεωργίου, τον επιστημονικά υπεύθυνο στο Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία», καθηγητή Αγωγής Υγείας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Κούτρα και το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρο του σωματείου Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών Ν. Ιωαννίνων Δημήτρη Καλύβα, οι οποίοι και έδωσαν σήμερα μια πρόγευση για όσα θα ακουστούν αναλυτικότερα αύριο, ενώ απεύθυναν και κάλεσμα συμμετοχής.

Για ένα πρόβλημα που παίρνει μεγάλες διαστάσεις σε πολλούς χώρους, έκανε λόγο ο Δ. Καλύβας, σημειώνοντας ότι οι εξαρτήσεις συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την ανεργία, τη φτώχια, το άγχος, την ανασφάλεια και τα αδιέξοδα των εργαζόμενων. Μάλιστα αναφέρθηκε και σε καταγγελίες, ειδικά στον χώρο του επισιτισμού – τουρισμού για το πώς οι εργαζόμενοι στη σαιζόν σχεδόν εξαναγκάζονται στη χρήση ουσιών για να αντέξουν στις ατελείωτες ώρες εντατικής δουλειάς. Τόνισε, επίσης, ότι η εκδήλωση αποτυπώνει την ευθύνη και την ευαισθησία του ΕΚΙ και του εργατικού κινήματος απέναντι σε κάθε κοινωνικό φαινόμενο και πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.

Στη σημασία της εκδήλωσης, με δεδομένο ότι ουσιαστικά δεν υφίσταται πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην εργασία, ενώ ασχολούμαστε πάρα πολύ στο επίπεδο της οικογένειας και της εκπαίδευσης, στάθηκε ο Ναπ. Παπαγεωργίου, παρουσιάζοντας και κάποιους παράγοντες κινδύνου για την ψυχική υγεία στην εργασία, όπως η υποαξιοποίηση δεξιοτήτων, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, οι κακές συνθήκες εργασίας, η περιορισμένη υποστήριξη από τους συναδέλφους κ.ά.

Ως ένα πρώτο βήμα με στόχο μελλοντικά να υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης σε εργασιακούς χώρους, χαρακτήρισε την εκδήλωση ο Β. Κούτρας, συνδέοντας το πρόβλημα των εξαρτήσεων με την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και με φαινόμενα ψυχοπαθολογίας, που αναπτύχθηκαν την περίοδο της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.

«Τα προβλήματα ζωής δε λύνονται με ουσίες, λύνονται με αλλαγές και με συλλογική δράση», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει, σχολιάζοντας, βέβαια, ότι η συλλογική δράση φαίνεται να μην είναι αυτή τη στιγμή κοινωνικά και πολιτικά αποδεκτή.