Οι ρίζες της ζωής μας… οι παππούδες μας!!! } γράφει η Ιωάννα Σταύρου, Νηπιαγωγός

Η σπονδυλική στήλη μιας οικογένειας είναι οι παππούδες. Έχετε αναρωτηθεί πώς θα ήμασταν χωρίς αυτούς;

Ο δεσμός μεταξύ των παππούδων και των εγγονών τους είναι μοναδικός, ιδιαίτερος, ξεχωριστός.

Όποιον παππού ή γιαγιά ρωτήσεις να σου πει για τα εγγόνια του, το μόνο που θα ακούσεις είναι λόγια θετικά, τρυφερά, λόγια που στάζουν μέλι.

Ο ρόλος τους στη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας είναι σημαντικός, είτε μιλάμε για αγάπη, τρυφερότητα, προστασία, φροντίδα είτε για ανησυχία!

Πάντα οι παππούδες είναι εκεί, δίπλα μας, χωρίς κανένα δισταγμό, με έντονο ενθουσιασμό για το χρόνο που θα περάσουν κοντά μας και κοντά στα παιδιά μας.

Ο χρόνος, ο ποιοτικός, καλύτερα, χρόνος που περνούν οι παππούδες με τα παιδιά, ηλικίας τέσσερα έως έξι ετών, δεν είναι πάντα εύκολος. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι απαιτητικά, γεμάτα ενέργεια, με αυξημένη περιέργεια και έντονη ορμή για δράση.

Για το λόγο αυτό, για τη διευκόλυνση του έργου των αγαπημένων μας παππούδων και τη δημιουργία ισχυρότερων δεσμών ανάμεσα σε αυτούς και τα παιδιά μας, αναφέρω, ενδεικτικά, κάποιες ιδέες δημιουργικής απασχόλησης.

  1. Αφήγηση ιστορίας. Τα παιδιά ξετρελαίνονται να ακούν αληθινές ιστορίες, στις οποίες εμπλέκονται αγαπημένα τους πρόσωπα. Περνούν σε έναν κόσμο που δε γνωρίζουν, γεμάτο εκπλήξεις και έτσι ενθουσιάζονται. Για να τραβήξετε περισσότερο το ενδιαφέρον τους, ξεφυλλίστε ταυτόχρονα και ένα φωτογραφικό άλμπουμ.
  2. Συζήτηση για προσωπικά αντικείμενα. Συζητήστε για προσωπικά σας αντικείμενα, όπως μια καρφίτσα, ένα ρολόι, κάποιο δαχτυλίδι, έναν πίνακα, τα οποία συχνά συνδέονται με ενδιαφέρουσες ιστορίες, που καθηλώνουν τα μικρά παιδιά.
  3. Ανάγνωση παραμυθιού. Τι πιο όμορφο από το να κρατήσετε το εγγονάκι σας αγκαλιά και να του διαβάσετε ένα παραμύθι της επιλογής του. Αν πάλι έχετε χρόνο, σκεφτείτε να επισκεφτείτε την Κεντρική Βιβλιοθήκη, της πόλης σας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο παιδί να ταξιδέψει σε νέες περιπέτειες με πολλές προκλήσεις!
  4. Περίπατος- Παιχνίδι. Αρκετά συνηθισμένες είναι οι βόλτες με ποδήλατο, οι περίπατοι και οι βόλτες στην παιδική χαρά. Εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, γιατί όχι; Το παιδί θα έχει τη δυνατότητα να παίξει, να εκτονωθεί και να συναναστραφεί με άλλα παιδάκια. Αν πάλι οι καιρικές συνθήκες δεν σας το επιτρέπουν να βγείτε έξω, υπάρχουν παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε το σπίτι όπως επιτραπέζια, πάζλ, παιχνίδια κατασκευών, πλαστελίνη, ζωγραφική, εκπαιδευτικά παιχνίδια κά. Το ευρύ χαμόγελο, όμως, θυμηθείτε, πως θα φανεί στα χείλη των παιδιών αν προτιμήσετε να παίξετε παιχνίδια ρόλων. Ρόλους από την κοινωνική ζωή του περιβάλλοντός τους (μαμά, μπαμπά, γιατρό, σερβιτόρο, πωλήτρια κτλ.), ρόλους εμπνευσμένους από τους ήρωες αγαπημένων τους παραμυθιών (Χιονάτη, νάνοι, λύκος, παπουτσωμένος γάτος κτλ) ή ρόλους από αγαπημένους τηλεοπτικούς ήρωες (Spiderman, Batman, Βarbie κτλ.).
  5. Ασχολία με ενήλικες δουλειές. Πόση ευχαρίστηση, ικανοποίηση και χαρά νιώθουν τα παιδιά όταν βοηθούν αγαπημένα τους πρόσωπα. Δώστε τους, λοιπόν την ευκαιρία να νιώσουν χρήσιμα, με το να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα, στις δουλειές του σπιτιού ή του κήπου. Αφήστε τα να δημιουργήσουν, να ανακαλύψουν, να πειραματιστούν, μετατρέποντας τις ²δουλειές² σας σε παιχνίδι.

Στόχος μου δεν είναι να διδάξω τις ρίζες της ζωής μας, αλλά με αφορμή την 1η Οκτώβρη,  Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους τους παππούδες και να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα τα πολύτιμα που μας έδωσαν, μας δίδαξαν και συνεχίζουν να μας χαρίζουν απλόχερα, με όλη τους την καρδιά!

 

Ιωάννα Σταύρου, Νηπιαγωγός