Κυριακές στο πανί – Κύκλος: Φιλοσοφία και Κινηματογράφος

Το Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο του κύκλου «Φιλοσοφία και Κινηματογράφος», διοργανώνουν την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 19:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» Εργαστήρι Φιλοσοφίας.

Ομιλητές ο Διονύσης Δρόσος, Καθηγητής Ηθικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Πέτρος Θεοδωρίδης, Συγγραφέας. Τη συζήτηση συντονίζει η Αγλαΐα Μελά, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία είναι και η επιστημονική υπεύθυνη του κύκλου.

Θα ακολουθήσει στις 20:30 η προβολή ταινίας του Πατρίς Λεκόντ , «Ridicule, Ο περίγελος της αυλής» (Ridicule, Γαλλία, 1996, 102’). Παίζουν:: Σαρλ ΜπερλίνγκΦανί ΑρντάνΖαν ΡοσφόρΖουντίθ Γκοντρές.

Υπόθεση:

Ο Ponceludon, ένας μικρός αριστοκράτης και μηχανικός από την επαρχία, προσπαθεί να εξαφανίσει τα κουνούπια από τους μολυσμένους βάλτους της περιοχής, που προκαλούν επιδημίες και τον πρόωρο θάνατο των απλών, φτωχών ανθρώπων. Αυτό το ανθρωπιστικό έργο απαιτεί χρήματα, που μπορεί να τα δώσει μόνο ο βασιλιάς Λουδοβίκος XVI. Για να πάρει την έγκριση για την αποστράγγιση του βάλτου, ο Ponceludon αναγκάζεται να εμπλακεί στον φαύλο κύκλο σεξουαλικής, πολιτικής και οικονομικής διαφθοράς,  που κυριαρχεί στην αυλή του βασιλιά, στις Βερσαλλίες. Δεν είναι τόσο εύκολο να πλησιάσει το βασιλιά, όπως εκείνος νόμιζε. Με θλίψη διαπιστώνει ότι ο μοναδικός τρόπος για επιτύχει το στόχο του και να γίνει αποδεκτός στην αυλή του Λουδοβίκου του 16ου, είναι να παίξει το παιχνίδι της αυλής του. Δηλαδή, να επιδείξει οξύνοια, να είναι ετοιμόλογος και να έχει καυστική γλώσσα, κάτι το οποίο και μπορεί και αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να το κάνει πολύ καλά αφήνοντας κατάπληκτους όλους τους άχρηστους ευγενείς, που σκοτώνουν την ώρα τους χαζολογώντας.