Μ. Τζούφη: «Η κυβέρνηση απειλεί ανοιχτά τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας»

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας απειλεί ανοιχτά το δημόσιο πανεπιστήμιο και απαξιώνει την προοπτική χιλιάδων καθηγητών, ερευνητών, φοιτητών και αποφοίτων» τόνισε η Μερόπη Τζούφη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς υπογράμμισε πως «πρόκειται για σχέδιο νόμου που ποδοπατά το Σύνταγμα, το οποίο αναφέρει ρητά πως απαγορεύεται η παροχή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από ιδιώτες». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραβίαση του συνταγματικού πλαισίου.

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, παρά «για ιδιωτικά με σκοπό το κέρδος, με περιορισμένα γνωστικά αντικείμενα και ακριβά δίδακτρα». Όπως επίσης πως δεν πρόκειται να ανοίξουν παραρτήματα τα εμβληματικά ξένα πανεπιστήμια που υπόσχεται ο υπουργός και η κυβέρνηση, με τις ρυθμίσεις να φωτογραφίζουν τη μετατροπή των ιδιωτικών κολεγίων σε πανεπιστήμια.

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς τόνισε επίσης πως «η κυβέρνηση της ΝΔ πρόκειται να νομοθετήσει να σπουδάζει κανείς Ιατρική με 10.000 μόρια και 10.000 ευρώ το χρόνο, καταργώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας και επιβάλλοντας ένα πλήρως ταξικό μοντέλο σπουδών». Ακόμα, «το νομοσχέδιο έρχεται να σφραγίσει την από-ανάπτυξη των περιφερειακών ΑΕΙ, με μείωση των εισακτέων και πολλαπλά προβλήματα βιωσιμότητας των Τμημάτων στην περιφέρεια».

Κλείνοντας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ιδεολογική μυωπία, μίσος απέναντι στο δημοκρατικό πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης και ευκαιρία για μπίζνες». Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο απορρίπτεται από σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα, με τη Νέα Αριστερά να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και να υποστηρίζει το δίκαιο αγώνα για δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση.