Μ. Τζούφη: “Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για τις εξαρτήσεις”

Συνάντηση με τη διοίκηση και εργαζόμενους του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ιωαννίνων «Σχεδία» πραγματοποίησε η Μερόπη Τζούφη, με αφορμή το επικείμενο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις.

Όπως τόνισε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, «η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει το ΚΕΘΕΑ και όλους τους άλλους δημόσιους φορείς και προγράμματα, όπως το 18 ΑΝΩ και τον ΟΚΑΝΑ, για να δημιουργήσει έναν υπερσυγκεντρωτικό οργανισμό που θα ισοπεδώσει τα καταξιωμένα προγράμματα και τους οργανισμούς πρόληψης και θεραπείας».

Από την πλευρά της «Σχεδίας», την πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Σοφία Μαρκούλα, τον επιστημονικό υπεύθυνο Βασίλη Κούτρα και τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, τονίστηκε πως μια τέτοιου τύπου συγχώνευση δε λαμβάνει υπόψη την επιστημονική και θεραπευτική προσέγγιση του κάθε φορέα. Επίσης, οι διοικητικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση θα έχουν άμεσα αρνητικό αντίκτυπο, τόσο για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης όσο και για τη θεραπεία των ωφελούμενων. Όπως επισήμαναν, «το σχέδιο νόμου καταργεί στην πράξη την πρόληψη ενάντια στις εξαρτήσεις και αποσπά την πρόληψη από τη θεραπεία και την επανένταξη».

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής Ιωαννίνων υπογράμμισε πως «η Νέα Αριστερά ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης των τοπικών κοινωνικών και συντονισμού με τους φορείς». Επεσήμανε ακόμα ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να επιτίθεται στους αδύναμους, σε μια περίοδο που οι εξαρτήσεις και τα αιτήματα στήριξης αυξάνουν».

Κλείνοντας σημείωσε πως «στεκόμαστε στο πλευρό των εξαρτημένων και των οικογενειών τους, των φορέων, των θεσμών και των εργαζομένων, διεκδικώντας πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, στελέχωση των υπηρεσιών και δημιουργία Κέντρων Πρόληψης στις περιοχές που δεν υπάρχουν».