Με την ταινία “Memento” συνεχίζουν οι προβολές από την Εξαύδα

Το Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα συνεχίζει τις κινηματογραφικές προβολές με αφιέρωμα στον Ανεξάρτητο Αμερικάνικο Κινηματογράφο. Δεύτερη ταινία του αφιερώματος την Κυριακή 03/03 και τη Δευτέρα 04/03 το “Memento” του Κρίστοφερ Νόλαν Memento.

O Λέοναρντ Σέλμπι, εμπειρογνώμονας μιας ασφαλιστικής εταιρείας, αναζητεί με επιμονή τον βιαστή και δολοφόνο της γυναίκας του. H δυσκολία έγκειται, όπως και η σεναριακή πρωτοτυπία της ταινίας, στο ότι ο Λέοναρντ πάσχει από μια σπάνια και ανίατη απώλεια μνήμης που τον κάνει να μην μπορεί να θυμηθεί ό,τι του συνέβη πριν από 15 λεπτά, παρόλο που μπορεί να ανακαλεί λεπτομέρειες πριν από το τραυματικό γεγονός που στιγμάτισε τη ζωή του.

Έτσι είναι αναγκασμένος να βασίζεται, σε κάθε στάδιο της έρευνάς του, σε “ενθυμήματα”: σημειώσεις, φωτογραφίες πολαρόιντ, χάρτες, σχεδιαγράμματα, ακόμα και τατουάζ σε όλο του το σώμα που του υπενθυμίζουν τα βασικά στοιχεία και τους στόχους του. Στην προσπάθειά του αυτή ανατρέχει ενδιάμεσα σε μια παρόμοια περίπτωση αμνησίας ενός πελάτη του κάποτε, που έχασε τη μάχη με την ασθένεια, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι θα τα καταφέρει γιατί διαθέτει πειθαρχία και οργανωτικότητα και έχει ένα ισχυρό κίνητρο: να ανακαλύψει και να εκδικηθεί το δολοφόνο της γυναίκας του.

Oι διαλείψεις μνήμης του Λέοναρντ, κάθε 15 λεπτά, παρουσιάζονται μέσα από μια αποδομημένη αφήγηση και τις σκηνές σε αντίστροφη φορά, από το τέλος προς την αρχή, με συνεχείς ενδιάμεσες επανεκκινήσεις της δράσης όπου τα μόνα στοιχεία που σώζονται είναι τα εκτός μνήμης “ενθυμήματα” που συλλέγει και επαναξιολογεί ο ίδιος, οδεύοντας στην ουσία στα τυφλά. Εκείνος που βλέπει και θυμάται και μπορεί να επανασυγκολλά τα αντεστραμμένα αφηγηματικά ανύσματα σε μια λογική σειρά, είναι βέβαια ο θεατής που συμμετέχει στο παιχνίδι και το συμπληρώνει.