Παρουσίαση των θέσεων της παράταξης Ιωάννινα_2023 για τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών

Η υποψήφια Δήμαρχος Ιωαννιτών Τατιάνα Καλογιάννη, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Πολυτέκνων Ιωαννίνων, παρουσίασε στα μέλη του Συλλόγου, τη Δευτέρα 18.02.2019, τις θέσεις της Παράταξης Ιωάννινα_2023, για τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών της πόλης μας.

Η Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία συνοδευόταν από τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους κα Ευριδίκη Τζώρτζη-Λαγού, Οικονομολόγο, τον κ. Βασίλη Κοσμά, Βιολόγο στο Γ. Νοσοκομείο Γ. Χατζηκώστα, πρώην Αντιδήμαρχο και τον κ. Νίκο Σφαιρόπουλο, Ηθοποιό, Σκηνοθέτη – Θεατρολόγο, ανέπτυξε τις προτάσεις της παράταξης στα μέλη του Συλλόγου και κατέθεσε σχετικό υπόμνημα, το οποίο έχει ως ακολούθως:

Υπόμνημα

Το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί για την Ελλάδα αόρατη απειλή και δεν μπορούμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο να εξελίσσεται με σταυρωμένα τα χέρια. Οφείλουμε να βρούμε τις λύσεις τώρα, με  μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, από το 2009 μέχρι το 2015 μειώθηκαν σε ετήσια βάση οι γεννήσεις κατά 22%, ενώ παρατηρείται αύξηση των θανάτων κατά 12%, με αποτέλεσμα από το έτος 2011 και μετά οι θάνατοι να είναι πάντοτε περισσότεροι από τις γεννήσεις. Πλέον, και για πρώτη φορά από τότε που καταγράφονται στοιχεία, στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100.000 παιδιά τον χρόνο. Το δημογραφικό είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Η στατιστική χτυπά ένα καμπανάκι που πρέπει να το ακούσουμε όλοι μας.

Μέχρι το 2030 θα είμαστε κάτω από 10 εκ και μέχρι το 2050 ούτε καν 9 εκατομμύρια. Χώρες που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν υψηλότερους δείκτες γονιμότητας (παιδιά/γυναίκα), όπως η Σουηδία (1,85) και η Γαλλία (1,92) εφαρμόζουν πολιτικές στήριξης των οικογενειών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες των σύγχρονων, πολύμορφων νοικοκυριών.

Ο ρόλος του Δήμου μας – Η δική μας πρόταση

 1. Κοινωνική και οικονομική ενεργητική προστασία των οικογενειών.
  1. Παροχή εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος για το τέταρτο και κάθε επιπλέον παιδί κάθε οικογένειας της πόλης μας. (Η ανακοίνωση για την ακριβή διαδικασία θα γίνει μετά την απαιτούμενη έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Ελεγκτικό Συνέδριο).
  2. Μείωση των δημοτικών τελών σε ποσοστό που θα καθοριστεί μετά από σχετική οικονομοτεχνική μελέτη. Η εφαρμογή μειωμένων τιμολογίων θα συναρτηθεί από την μείωση του κόστους λειτουργίας του Δήμου (Μείωση ενοικίων στέγασης υπηρεσιών, Μείωση κόστους ηλεκτρικής ενέργειας Δημοτικών εγκαταστάσεων, Μείωση κόστους λειτουργίας εγκαταστάσεων ΔΕΥΑΙ κτλ), ενώ για την άμεση εφαρμογή του μέτρου και την ευχέρεια μελλοντικών αναπροσαρμογών θα εφαρμοστούν:
   1. Αμεση μηχανογραφική καταγραφή όλων των δικαιούχων,
   2. Σύνδεση με το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΥΑΙ και την υπηρεσία χρεώσεων Δημοτικών Τελών.
 1. Υποστήριξη της μητρότητας και θετικό περιβάλλον για την οικογενειακή ζωή.
  1. παροχή ολοκληρωμένης ιατρικής φροντίδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού γυναικών οικονομικά ασθενέστερων πολυτέκνων σε συνεργασία με την Μαιευτική Κλινική του Πανεπιστημείου Ιωαννίνων, καθώς και στην ενίσχυση αυτών των οικογενειών με  την αγορά βρεφικών ειδών.
  2. εισαγωγή των παιδιών τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς κατά προτεραιότητα
 • iii. δημιουργία επιπλέον υποδομών παιδικών αλλά και βρεφοκομικών σταθμών και που φιλοξενούν παιδιά ηλικίας μέχρι 2,5 ετών παράλληλη στήριξή τους.
 1. Εισαγωγή νέων θεσμών

Ένταξη του Δήμου Ιωαννίνων  στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των φιλικών προς την οικογένεια πόλεων (Family Friendly City – European Large Family Confederation) με Εθνικό Συντονιστή την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας.

 1. Διευκόλυνση για συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες.
  1. Εκπτωση σε όλες τις εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου (συναυλίες – θεατρικές παραστάσεις κ.τ.λ) και στις παραστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων.
  2. Για τη φοίτηση των παιδιών- μελών του συλλόγου Πολυτέκνων στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ και στα χορευτικά τμήματα 50% έκπτωση για το πρώτο παιδί, 70% έκπτωση για το δεύτερο παιδί και για τα υπόλοιπα δωρεάν.

Τέλος, η παράταξη μας θεωρεί ότι οι θέσεις:

 • της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποτυπώνονται συνοπτικά στην ομιλία του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοζάνη στις 10.02.2019, (Εφ’ άπαξ βοήθημα 2.000 ευρώ σε κάθε νέο παιδί το οποίο θα γεννιέται στη χώρα μας, και κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού, ώστε να μπορούν και οι μητέρες να εργάζονται -αν έχουν αυτή τη δυνατότητα και αν το επιθυμούν- αλλά να μπορούν και όλα τα παιδιά -ειδικά στα κρίσιμα πρώτα στάδια της ζωής τους- να απολαμβάνουν μια προσχολική αγωγή η οποία θα είναι ουσιαστική και ποιοτική),
 • αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως καταγράφονται στην πρόταση Νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλλήνων, από την Κοινοβουλευτική της Ομάδα, στις 11.12.2018, με τίτλο: Εθνική δημογραφική πολιτική – Στήριξη της οικογένειας,

καλύπτουν πολλά από τα κενά που υπάρχουν στην υφιστάμενη νομοθεσία, περιέχουν ικανοποιητικές ελαφρύνσεις στις πολύτεκνες οικογένειες και αποτελούν ένα αξιόλογο υπόβαθρο για την αναγκαία κινητοποίηση της Πολιτείας να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το δημογραφικό πρόβλημα.