“Μνήμη και τιμή” στο Μικρασιατικό Ελληνισμό – 2ο μέρος

Μια προσφυγοπούλα Μικρασιάτισσα είχε πει: «… αλλά πες με, λογάται Έλληνας και τον πόνο του να μην τον εχορέψει;». Αυτή η παράξενη αλήθεια, αυτή η αφήγηση, απετέλεσε τον κύριο οδηγό ώστε το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με φορείς πολιτισμού, που έλκουν την καταγωγή από τις «Αλησμόνητες Πατρίδες», να δημιουργήσουν το 2ο προγραμματισμένο μουσικοχορευτικό φεστιβάλ «Μνήμης και Τιμής», στο πλαίσιο των πανελλήνιων εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ήταν η πρώτη εκδήλωση αυτού του τύπου, δηλαδή φεστιβάλ ανοιχτού χώρου, που διοργάνωσε το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών με συμμετοχή εκατοντάδων θεατών και άνω των 160 χορευτών, μετά από 3 χρόνια λόγω πανδημίας. Η συγκίνηση όλων, σε συνδυασμό με τους συμβολισμούς, ήταν έκδηλη.

Πέραν των άλλων, αξίζει να καταγραφεί η εντυπωσιακή παρέλαση όλων των Συγκροτημάτων προς τιμήν των Προγόνων της Μικράς Ασίας, δίπλα στη λίμνη με κατάληξη την Πλατεία Μαβίλη.

Στην τελετή έναρξης, που ακολούθησε, απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ, η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Ελένη Ακονίδου, ενώ ο Αντιπρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ κ. Γιάννης Τσίμαρης ευχαρίστησε το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών και όλους τους φορείς για τη συλλογή προϊόντων για το κοινωνικό παντοπωλείο του ΟΚΠΑΠΑ.

Από την πλευρά τους, οι Υπεύθυνοι Διοργάνωσης, εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής- Δάσκαλοι Χορού- κκ Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης, πέραν της ουσίας της επετειακής εκδήλωσης, τόνισαν την ανάγκη, με αφορμή τέτοιες διοργανώσεις, να εμπιστευτούν ξανά μαθητές και γονείς τα Τμήματα Παραδοσιακού Χορού των Συλλόγων που, αυτονόητο φυσικά,  πληρούν τους προβλεπόμενους υγειονομικούς κανόνες, όπως αυτό του Δήμου Ιωαννίνων.

Στην διοργάνωση, μαζί με τα 4 Τμήματα όλων των ηλικιών του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, συμμετείχαν τα Τμήματα Παραδοσιακών Χορών των φορέων:

Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου (με συμμετοχή και της χορωδίας), Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας,

Σύλλογος Μικρασιατών Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων,

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Καππαδόκων Κόνιτσας «Οι Ρίζες».

 Επιμέλεια- συντονισμός εκδήλωσης: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας, Βασίλης Ράπτης (δάσκαλου χορού ΠΚΔΙ- εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής).

Τέλος, συγκινητική καταγράφεται η σκηνή κλεισίματος της εκδήλωσης όλων των χορευτών, με χορό των «Αλησμόνητων Πατρίδων».