Στ. Καλογιάννης: Χαμηλές οι απορροφήσεις των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ

Πολύ χαμηλές είναι οι απορροφήσεις των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (2014 – 2020), σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Τσακίρης απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων Σταύρου Καλογιάννη.

Ειδικότερα:

– τα συμβασιοποιημένα έργα έχουν προϋπολογισμό 16,4 δις ευρώ, ποσοστό ένταξης: 63,6%,

– οι πληρωμές που έχουν γίνει ανέρχονται σε μόλις 8,4 δις ευρώ, ποσοστό απορρόφησης 32%. Το ποσοστό αυτό είναι ο μέσος όρος απορρόφησης των:

α) Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, που έχουν απορροφητικότητα 33,93%, (καλύτερη απόδοση το Πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού – Εκπαίδευση», ποσοστό 52,3%),

β) Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, που έχουν χαμηλή απορροφητικότητα (29,89%), και

γ) Προγραμμάτων Εδαφικής Συνεργασίας, με εξαιρετικά χαμηλή απορροφητικότητα (μόλις 12,98%).

Ένα χρόνο πριν, στις 31 Δεκεμβρίου 2018, τα ποσοστά συμβασιοποιημένων έργων και απορροφήσεων ανέρχονταν σε 52,6% και 25,2% αντίστοιχα.

Ενδεικτικά, οι απορροφήσεις, τον Δεκέμβριο 2019 στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της Ηπείρου ήταν στο 30,43%, με το υψηλότερο ποσοστό να είναι στο Νότιο Αιγαίο με 40,5% (οριακά υψηλότερο από εκείνο της Στερεάς Ελλάδας) και το χαμηλότερο στη Δυτική Μακεδονία με 20,65%. Σημειώνεται, πως το σύνολο της απορρόφησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων ήταν στο 29,89%.

Σε δήλωσή του ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε: «Η πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, της περιόδου 2014 – 2020, είναι απογοητευτική. Το γεγονός ότι πριν ένα χρόνο η απορρόφησή του ήταν μόλις 25,2%, δείχνει ότι:

-Αφενός οι Κυβερνήσεις Σύριζα – ΑΝΕΛ έδειξαν απαράδεκτη ολιγωρία στην υλοποίηση των Προγραμμάτων,

-Η σημερινή Κυβέρνηση έχει επιταχύνει σημαντικά, σε λιγότερο από έξι μήνες, τους ρυθμούς απορρόφησης και γενικότερα έχει βελτιώσει ουσιαστικά όλους τους σχετικούς δείκτες (εντάξεις έργων, συμβασιοποιήσεις, κ.α.), ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η νέα προγραμματική περίοδος 2021 – 2027, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καλυφθεί εγκαίρως ο χαμένος χρόνος.

Η δεκαετία της μεγάλης κρίσης πρέπει να διδάξει σε όλους (Κεντρική διοίκηση, Αυτοδιοίκηση, επιλέξιμοι φορείς, κλπ) ότι δεν επιτρέπονται άλλες καθυστερήσεις. Μόνο με σκληρή δουλειά μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και η χώρα να αναπτύξει μακροχρόνια υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».