Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου και του έργου «Palimpsest» στο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας «Photometria 2021»

Γιαγιάδες και παππούδες, εκπαιδευτικοί και μαθητές, σκηνοθέτες και εικαστικοί, πληροφορικοί και αρχιτέκτονες, αρχειονόμοι και φωτογράφοι αλλά κυρίως η πόλη των Ιωαννίνων και οι ιστορίες της, είναι οι πρωταγωνιστές στην εκδήλωση που συμμετέχει το έργο PALIMPSEST.

H Περιφέρεια Ηπείρου, ως εταίρος του έργου “Palimpsest – Post Alphabetical Interactive Museum using Participatory, Space-Embedded, Story-Telling» το οποίο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα «INTERREG V-A Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020» θα συμμετάσχει στο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας «Photometria 2021» με θεματική «(Un)lucky (R)evolution» που πραγματοποιείται από τις 20 Σεπτεμβρίου ως τις 3 Οκτωβρίου 2021 και διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Ιωαννιτών, του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ και συγκεκριμένα στη θεματική «Προβολές», την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 9.00 μ.μ, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), θα προβληθούν Ιστορίες της πόλης. Τις ξεχασμένες αυτές ιστορίες και μύθους, από την πόλη των Ιωαννίνων, εντόπισαν και ανέκτησαν από ηλικιωμένους συγγενείς τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, που συμμετείχαν πιλοτικά στην υλοποίηση του έργου, και στη συνέχεια προχώρησαν  στην επεξεργασία τους και στη μετάπλασή τους σε animations.

Ειδικότερα, θα προβληθούν οι ιστορίες :

Ο Λύκος, 54’’, 2ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων

Τα Σημειώματα, 1’ 13’’, 7ο Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων Παυλίδειος

Ο Ντουραχάν Πασάς, 1’ 1’’, 26ο Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων

Η Κούκλα, 1’ 10’’, 1ο πειραματικό Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων

Οι Νοσοκόμες, 1’ 27’’, 1ο πειραματικό Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων

Στόχος του έργου «Palimpsest» είναι να μετουσιώσει τη συμβατική εμπειρία του αστικού δημόσιου χώρου σε μια εμπειρία πολυεπίπεδη, όπου το παρελθόν ανασύρεται από τη λήθη κι επανέρχεται στην επιφάνεια του παλίμψηστου της πόλης. Η μουσειακή, αφηγηματική, δια-δραστική και θεματική αυτή εμπειρία επιδιώκει να αναζωογονήσει την συνθήκη της πόλης και παράλληλα να προσελκύσει υψηλής ποιότητας τουρισμό.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Σχολή Καλών Τεχνών είναι ο επικεφαλής εταίρος του έργου, ενώ συμμετέχουν ακόμη η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο του Bari και η Επαρχία του Lecce.

 

Το PALIMPSEST χρηματοδοτείται από τον Άξονα Προτεραιότητας 2 – Ολοκληρωμένη Διαχείριση του Περιβάλλοντος, από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Greece-Italy Programme 2014-2020.