«A d i o Q u e r i d a – Α δ ο ν ά ϊ Α τ ά» Η Σεφαραδίτικη και Ρωµανιώτικη Μουσική Παράδοση µέσα από την ιστορία των τραγουδιών της

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων διοργανώνουν την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 19:00, στην Ιερά Συναγωγή Ιωαννίνων (Καλ Καντός Γιασάν), στο Κάστρο, εκδήλωση με τίτλο: «A d i o  Q u e r i d a – Α δ ο ν ά ϊ  Α τά».

Μια συναυλία που φιλοδοξεί να σκιαγραφήσει την πορεία της Σεφαραδίτικης και Ρωµανιώτικης Μουσικής Παράδοσης µέσα από την ιστορία των τραγουδιών της. Μια πορεία πέντε αιώνων της Σεφαραδίτικης και πλέον των δύο χιλιετιών της Ρωµανιώτικης παράδοσης.

Σεφαραδίτες ονομάζονται οι Εβραίοι που εξορίστηκαν από την Ισπανία, από το 1492 και μετά, από τους τότε βασιλείς Φερδινάνδο και Ισαβέλλα. Αυτό ήταν ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν  παράλληλα με την εγκαθίδρυση του Καθολικισμού ως επίσημη θρησκεία του κράτους. Αυτό το κύμα προσφύγων κατέφυγε σε νέες  πατρίδες και δημιούργησε νέες κοινότητες σε όλα τα τότε γνωστά αστικά κέντρα, κυρίως λιμάνια, της Μεσογείου.

 Ρωμανιώτες ονομάζονται οι Εβραίοι που μετοίκησαν στον Ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα (περί τον 3ο αι. π.Χ.) είτε λόγω εμπορικών συναλλαγών, είτε λόγω των αλλεπάλληλων κυμάτων εξορίας και καταστροφών του Ναού από διάφορους κατακτητές. Η μουσική παράδοση των Ρωμανιωτών έχει μεγάλη συγγένεια με αυτόν του Ελληνοχριστιανικού περιβάλλοντος λόγω της μακραίωνης συνάφειας και όσμωσης των δύο παραδόσεων.

Στο πλαίσιο της χρόνιας ενασχόλησής του με αυτήν την κληρονομιά, ο Σάκης Νεγρίν έχει επιμεληθεί, ενορχηστρώσει και παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με αντιπροσωπευτικά και δημοφιλή τραγούδια για φωνές και μικρό σύνολο (κιθάρα, βιολί, φλάουτο, κοντραμπάσο και κρουστά).

Το πρόγραμμα περιέχει αγαπημένα Σεφαραδίτικα και Ρωμανιώτικα τραγούδια.

Τα Σεφαραδίτικα τραγούδια ερμηνεύει η Ελένη Βουδουράκη, μόνιμη συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τα δε Ρωμανιώτικα ερμηνεύει ο Μάρκος Μπατίνος, Ρωμανιώτης στην καταγωγή και νυν πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων.

Συμμετέχουν:

Μάρκος Μπαντίνος, τραγούδι

Βικτωρία Κυριακίδη, φλάουτο

Θοδωρής Λυκουρόπουλος, βιολί

Σόλης Μπαρκί, κρουστά

Κώστας Αρσένης, κοντραμπάσο

Σάκης Νεγρίν, κιθάρα – ενορχηστρώσεις – επιμέλεια