Ερώτηση 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον υπουργό Παιδείας: Να λυθούν άμεσα τα πολλαπλά προβλήματα στην Ειδική Αγωγή

Άμεσες λύσεις για τα πολλαπλά προβλήματα στην Ειδική Αγωγή ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη. Με ερώτηση που κατέθεσε η Μερόπη Τζούφη στη Βουλή, την οποία συνυπογράφουν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, τονίζουν πως «τρεις εβδομάδες από την έναρξη λειτουργίας των σχολείων, οι συνθήκες που επικρατούν στην Ειδική Αγωγή αμφισβητούν έμπρακτα την πρόσβαση των μαθητών με αναπηρία στη δημόσια εκπαίδευση».

Όπως αναφέρεται, το κύριο πρόβλημα είναι οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, καθώς το υπουργείο Παιδείας προσέλαβε μόλις 14.484 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και μέλη ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Σημειώνεται πως πέρυσι προσλήφθηκαν συνολικά 22.967 εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ και ΕΒΠ χωρίς να καλυφθούν πλήρως τα κενά και τα αιτήματα παράλληλης στήριξης. Ως αποτέλεσμα, η φετινή χρονιά ξεκίνησε για την ειδική αγωγή με κενά που αγγίζουν το 40% σε σύγκριση με τις συνολικές προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.

Επιπλέον, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν πως οι πρόσφατες δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας Δόμνας Μιχαηλίδου για την Παράλληλη Στήριξη («δεν είναι σωστό να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για κάθε παιδί που το έχει ανάγκη»), είναι αντιεπιστημονικές και παραγνωρίζουν τις αποφάσεις των ΚΕΔΑΣΥ, τα οποία εξετάζουν τα αιτήματα και αποφασίζουν για την υποστήριξη των μαθητών ΑμεA. Σημειώνουν ακόμα πως η συγκεκριμένη πρακτική οδηγεί τους γονείς να αναζητούν ιδιωτικές λύσεις, εφόσον μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά.

 

Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών και των μαθητριών. Όπως σημειώνεται στην ερώτηση, πολλά παιδιά από τα ειδικά σχολεία της Αθήνας αδυνατούν να πάνε στο σχολείο λόγω καθυστερήσεων στο διαγωνισμό για την πρόσληψη οδηγών και συνοδών στα ειδικά διαμορφωμένα σχολικά λεωφορεία. Παρόμοια στη Θεσσαλονίκη, όπου σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ περισσότεροι από 600 μαθητές με αναπηρία αδυνατούν να μετακινηθούν από και προς τις σχολικές μονάδες λόγω των άγονων διαγωνισμών για την ανάληψη των μετακινήσεων.

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν τον υπουργό Παιδείας να απαντήσει για τον ακριβή αριθμό των κενών σε εκπαιδευτικούς, ΕΕΠ και ΕΒΠ στα γενικά και στα ειδικά σχολεία, πότε θα καλυφθούν οι ανάγκες και αν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις για την πρόσληψη προσωπικού.

 

Ακόμα, ζητούν από τον υπουργό να απαντήσει αν υιοθετεί τις απόψεις της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδη για περικοπές στην Παράλληλη Στήριξη και αν βρίσκεται σε επεξεργασία νομοθετική ρύθμιση που θα παρακάμπτει τα ΚΕΔΑΣΥ και τις επιστημονικές διαδικασίες αξιολόγησης των αιτημάτων. Τέλος, τον καλούν να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η μετακίνηση των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες.