Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο πλευρό των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης Εξάρτησης

Με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης της Εξάρτησης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο Ιωάννη Βυθούλκα, τον Αντιπρόεδρο Αλέξανδρο Σταθακιό και τον Οργανωτικό Γραμματέα Παναγιώτη Τριανταφύλλου, συναντήθηκαν χθες ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και συνεργάτες του Τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, ο οποίος βρισκόταν στη ολομέλεια της Βουλής λόγω συζήτησης επίκαιρης ερώτησης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, σύμφωνα με διαρροή του προσχεδίου του νομοσχεδίου, τα Κέντρα Πρόληψης οδηγούνται σε κατάργηση. Σημείωσαν ότι μια τέτοια πολιτική επιλογή θα αποτελέσει πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς από το 1991 τα 75 Κέντρα Πρόληψης έχουν επικεντρώσει το έργο τους στην επαφή με την κοινότητα, την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίησή της στον αγώνα υπέρ της πρόληψης. Η προωθούμενη κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης και η μετακίνηση των εργαζομένων στον νέο Ενιαίο Φορέα καταργεί την διεπιστημονικότητα, η οποία είναι απαραίτητη στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, και θα αποκόψει τα Κέντρα από την ουσιώδη επικοινωνία τους με την κοινότητα. Τέλος, επισήμαναν σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους ίδιους τους εργαζόμενους (υποστελέχωση) και το αβέβαιο μέλλον που διαγράφεται για τις θέσεις εργασίας τους από μια τέτοια επιλογή.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τόνισαν τη σημασία να συνεχίσουν τα Κέντρα Πρόληψης το πολύτιμο έργο τους και να ενισχυθούν περαιτέρω, υπογραμμίζοντας της κάθετη αντίθεσή τους με το νέο μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Σημείωσαν ότι η στήριξη των Κέντρων Πρόληψης και των ανθρώπων που εργάζονται και προσφέρουν σε αυτά είναι συστατικό στοιχείων μιας χώρας με ισχυρό κοινωνικό κράτος, το οποίο μεθοδικά και στοχευμένα αποδυναμώνει η κυβέρνηση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει. Τέλος, δήλωσαν τη στήριξη τους στον αγώνα των εργαζομένων απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.