Στ. Καλογιάννης: “Είναι κατ’ αρχήν θετικό ότι συζητάμε επί μιας νέας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την Ήπειρο”

Στη διαδικτυακή Ημερίδα – διαβούλευση επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) για τις περιοχές του δικτύου “Natura 2000” της Ηπείρου, μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέφερε:

«Είναι θετικό κατ’ αρχήν ότι συζητάμε επί μιας νέας ΕΠΜ για τις περιοχές του δικτύου “Natura 2000” της Ηπείρου. Υπενθυμίζω ότι αντίστοιχη διαδικασία είχε επιχειρηθεί να κινηθεί πριν από 4 χρόνια, ενώ η ΕΠΜ μόλις είχε ανατεθεί, δεν υπήρχε δηλαδή αντικείμενο συζήτησης! Επρόκειτο περί εμπαιγμού των Ηπειρωτών από την τότε Κυβέρνηση.

Εκτιμώ ότι θα ήταν προτιμότερο η διαβούλευση να γίνεται διά ζώσης, να ανοίξουμε τους χάρτες, να ακούσουμε τους μελετητές, να συζητήσουμε μεταξύ μας. Είναι πολύ δύσκολο για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να μετέχει σε ηλεκτρονική διαβούλευση. Ελλοχεύει δε ο κίνδυνος να επικρατήσουν αόριστες διατυπώσεις και απόψεις χωρίς τεκμηρίωση. Αυτό θα πρέπει να το αποτρέψουμε. Πιστεύω επίσης ότι θα έπρεπε το Υπουργείο Περιβάλλοντος να έχει τοποθετηθεί δημοσίως επί της ΕΠΜ.

Θέτω ορισμένα γενικά ζητήματα που αφορούν τη λίμνη Παμβώτιδα και το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, το οποίο «δεσμεύεται» πολεοδομικά, από το 1989, από το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ). Υπάρχουν Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια Καποδιστριακών Δήμων του λεκανοπεδίου ολοκληρωμένα από το 2009, αλλά μη εγκεκριμένα λόγω έλλειψης υπερκείμενου σχεδιασμού. Υπάρχουν εγκεκριμένα ΣΧΟΟΑΠ στο λεκανοπέδιο. Εκκρεμεί η ανάθεση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου Ιωαννιτών που θα εγκριθεί με ΠΔ, ενώ η ΕΜΠ θα εγκριθεί με άλλο ΠΔ. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα. Το ερώτημα είναι πώς θα καταστούν συμβατά μεταξύ τους, ιδίως σε θέματα προστασίας και καθορισμού χρήσεων γης.

Υπάρχει, επίσης, μία σειρά παράλληλων θεμάτων, όπως ενδεικτικά οι επεκτάσεις οικισμών στο λεκανοπέδιο και η διαφύλαξη της γης υψηλής παραγωγικότητας, θέματα ευθέως συνδεδεμένα με την υφιστάμενη ΖΟΕ του λεκανοπεδίου. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν αυτά τα θέματα, δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο ΠΔ της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης θα δεσμεύσουν το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Ιωαννίνων.

Τέλος, ένα άλλο σημαντικό θέμα αφορά τις λειτουργούσες δραστηριότητες (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, πτηνοτροφεία, κλπ) στις περιοχές προστασίας. Τι πρόκειται να γίνει με αυτές τις δραστηριότητες, εάν οι ρυθμίσεις της νέας ΕΠΜ προβλέπουν μεγαλύτερη προστασία για το περιβάλλον;

Συνεπώς, οι ρυθμίσεις της ΕΠΜ πρέπει να είναι σαφείς, με σεβασμό στο περιβάλλον και στους πολίτες που κατοικούν και δραστηριοποιούνται σε προστατευόμενες περιοχές».

Ο Σταύρος Καλογιάννης προτίθεται να καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις του επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.